Med
Včely při přelétávání z květu na květ nasávají sosákem sladkou šťávu, kterou nazýváme nektar. Včely také sbírají na stromech medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných orgánech. Aby včela naplnila medný váček velikosti špendlíkové hlavičky, musí navštívit až 1000 květů, a na cca 1 kg medu musí obletět asi 1 000 000 květů. Teď už tedy určitě rozumíte co je to být pilný jako včela.
Jaký med Vám můžeme nabídnout:
- Květový med
pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, obsahuje větší množství pylu. Stáčí se převážně z jarních snůšek. Známe především jednodruhové květové medy, jako je med řepkový, slunečnicový, akátový a směs květových medů z ovocných stromů. Květové medy jsou většinou světlé barvy a krystalizují rychleji, kromě medu akátového.
- Lesní med
Lesní med je králem mezi medy co do chuti, tak vysokého obsahu minerálních látek a aminokyselin. Je to většinou smíšený med tmavší barvy, původem z různých druhů stromů- smrk, jedle, javor, dub. Je včeličkami sbíraný z tzv. "medové rosy" na jehličí.
- Pastovaný med
Přirozenou vlastností našich medů, především medů nektarových, je rychlá krystalizace. Aby se zamezilo zkrystalizování medu, využíváme moderní a k medu šetrnou metodu pastování. Pokud se během krystalizace medem pomalu míchá, vzniknou v něm pouze jemné krystalky, které si uchovávají krémovitou konzistenci medu po dlouhou dobu. Pastový med je ideální pomazánkou na pečivo, neboť nestéká a přitom zůstává vždy měkký a vláčný. Obsahuje jemné aroma z nektaru širokého spektra kvetoucích rostlin. Pastový med je přírodní květový med, v němž zůstávají neporušeny všechny biologicky aktivní látky, jako jsou enzymy, vitamíny, bílkoviny a minerální látky.